Mirin

Het belangrijkste ingrediënt in teriyaki saus is mirin (een zoete rijstwijn). Mirin voegt glans en een lekkere aroma toe aan de ingrediënten.  Teriyaki met mirin is een goed idee voor visgerechten aangezien mirin goed werkt om een onaangename visgeur te voorkomen. De zoetheid van mirin is anders dan van suiker – veel subtieler en milder. Het is een perfecte smaakmaker om een ​​milde, zoete smaak aan Japanse gerechten toe te voegen.

Het gebruik van mirin komt al langer dan 400 jaar voor. Van oorsprong werd mirin als drank gebruikt, maar tegenwoordig wordt het alleen nog gebruikt om mee te koken. Vandaag de dag is het ongeschikt om te drinken omdat het dikker en zoeter gemaakt wordt dan in het verleden . Gestoomde mochigome rijst, komekoji (rijst gist), en Shochu (een Japanse likeur) worden gemengd en gefermenteerd om mirin te maken.

Mirin is helder en licht goud van kleur en wordt meestal verkocht per fles. Er zijn twee soorten van mirin: hon mirin en scheenbeen mirin. Het verschil is in de hoeveelheid alcohol. Hon mirin bevat bijna 14% alcohol.  Shin mirin heeft minder dan 1% alcohol, maar heeft een vergelijkbare smaak als hon mirin, en wordt het vaakst gebruikt om mee te koken.