Tofu teriyaki

Geroosterde teriyaki tofu met groenten

Ingrediënten:

  • 500g verse tofu, in 4 stukken gesneden
  • 4 grote shii-take paddestoelen (vers of gedroogd)
  • 200g ei noedels

Voor de teriyaki marinade

  • 125 ml donkere sojasaus
  • 125 ml mirin (zoete Japanse rijstwijn)
  • 125 ml sake
  • 1 eetlepel suiker

Voor de teriyaki groenten:

  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 teentjes fijn gesneden knoflook
  • 200g broccoliroosjes of jonge paarse broccoli, in stukjes gesneden
  • 1 prei, alleen de witte en licht groene delen in dunne plakjes gesneden
  • 200g paksoi of spinazie, fijngesneden
  • 1 venkelknol, schoongemaakt en fijn gesneden
  • 2 tl maïzena vermengd met 4 eetlepels koud water

Om te serveren

  • 2 lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
  • 1 el pan-geroosterde sesamzaad

Bereidingswijze:

Voeg de sojasaus, mirin, sake en suiker toe in een grote koekenpan, en verhit de pan al roerend tot de suiker is opgelost. Voeg de tofu en paddestoelen toe. Kook alles zachtjes voor ongeveer 15 minuten. Draai de tofu 1 keer om, iets meer dan halverwege het koken (na 8 of 9 minuten).

Zet de tofu plakken in een licht ingevette ovenschaal. Schep een beetje saus erover, en rooster het gerecht in een voorverwarmde oven op 220C voor 10 minuten.

Voor de groenten, verhit een wok tot deze heet is, en voeg de olie toe. Voeg knoflook, broccoli, prei en gesneden champignons toe en roerbak alles voor twee minuten. Voeg de paksoi of spinazie en de venkel toe. Roerbak alles voor twee minuten. Voeg de saus en 75ml water toe, roer het door, dek het af, en kook alles voor twee minuten. Duw de groenten naar de achterkant van de wok, voeg de maïzena mengsel toe aan de borrelende sappen, en roer tot het dik wordt. Meng de groenten in de saus. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet ze af.

Om te serveren, zet een “nestje” noedels op warme borden en stapel de groenten er op. Draai de tofu plakken om en zet glimmende kant naar boven, boven op de groenten. Bestrooi met lente-uitjes en geroosterde sesamzaadjes en serveer.